Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Измерване на осветеността и оптимални настройки на осветление за коридор

Заглавие: Измерване на осветеността и оптимални настройки на осветлението за коридор

Въведение

Коридорите са съществена част от всяка сграда, осигурявайки достъп и ориентиране между различните пространства. Добре осветеният коридор не само подобрява естетическия му вид, но и гарантира безопасност и сигурност. В тази статия ще обсъдим процеса на измерване на нивата на осветеност в коридора и определяне на оптималните настройки на осветлението въз основа на различни фактори като вида на пространството, извършваните дейности и енергийната ефективност.

Стъпки за измерване на нивата на осветеност

1. Определете предназначението на коридора: Преди да започнете процеса на измерване, от решаващо значение е да разберете основната функция на коридора. Това включва идентифициране на броя на хората, които го използват, тяхната възрастова група и дейностите, които извършват, докато се движат в пространството.

2. Изберете правилното оборудване: За да измерите нивата на осветеност, имате нужда от луксомер или приложение, което може да измерва околната светлина на вашия смартфон. Уверете се, че устройството е калибрирано правилно, преди да започнете измерванията.

3. Запишете съществуващите условия: Обърнете внимание на съществуващите осветителни тела, техните видове (напр. флуоресцентни, LED) и техните местоположения. Освен това запишете цветовата температура на светлинните източници с помощта на колориметър или цифрова камера с вградена функция за баланс на бялото.

4. Измерете нивата на осветеност: Започнете с измерване на входа на коридора и продължете към изхода. Уверете се, че правите измервания на редовни интервали, например на всеки 5 фута (1,5 метра). Запишете стойностите на лукса заедно с часа и датата.

5. Анализирайте данните: След като сте събрали достатъчно точки от данни, начертайте ги на графика, за да визуализирате разпределението на осветеността в целия коридор. Сравнете измерените стойности с препоръчителните нива на осветеност за различни задачи, като четене, ходене и ориентиране.

6. Идентифицирайте проблемни области: Въз основа на анализа идентифицирайте области, където нивата на осветеност са под препоръчителните стойности или има значителни вариации в разпределението на светлината. Тези зони може да изискват допълнително осветление или корекции на съществуващите тела.

Фактори, влияещи върху оптималните настройки на осветлението

1. Изисквания към задачата: Нивото на осветеност, необходимо за дадена задача, зависи от нейната сложност и продължителността, за която трябва да бъде изпълнена. Например, за четене са необходими по-високи нива на осветеност, отколкото за просто ходене по коридор.

2. Възраст и зрение: С напредване на възрастта хората способността им да виждат в условия на слаба светлина намалява и може да се нуждаят от повече светлина, за да изпълняват задачи. Ето защо е важно да се вземе предвид възрастовата група, която използва коридора, докато се определят оптималните настройки на осветлението.

3. Цветова температура: Цветната температура на светлинните източници влияе на човешкия циркаден ритъм и може да повлияе на настроението и бдителността. Топлите цветове (2700K-3000K) насърчават релаксацията и са подходящи за зони, където хората прекарват продължителни периоди, като чакални. Студените цветове (5000K-6500K) стимулират бдителността и са идеални за зони с голям трафик като коридори.

4. Енергийна ефективност: Когато избирате нови осветителни тела или правите корекции на съществуващите, вземете предвид енергийната ефективност на използваните крушки. LED светлините са високоефективни и могат значително да намалят консумацията на енергия в сравнение с традиционните крушки с нажежаема жичка.

5. Разходи за поддръжка и жизнен цикъл: Докато първоначалните инвестиции в енергийно ефективни решения за осветление може да са по-високи, те често водят до по-ниски разходи за поддръжка и подмяна в дългосрочен план. Помислете за общата цена на притежание, когато оценявате различни опции за осветление.

Оптимални настройки на осветлението за коридор

Въз основа на препоръките на Обществото за осветително инженерство (IES), минималните препоръчителни нива на осветеност за различни задачи в коридора са както следва:

* Отчитане: 500 лукса
* Ходене: 100 лукса
* Намиране на пътя: 10 лукса

За да постигнете тези нива, се стремете към средно 100-200 лукса в целия коридор. Уверете се обаче, че нивата на осветеност не надвишават 500 лукса, за да избегнете отблясъци и дискомфорт.

В допълнение към общите нива на осветеност, обърнете внимание на равномерността на разпределението на светлината. Стремете се към коефициент на равномерност от 0,7 или по-висок, за да сведете до минимум сенките и тъмните петна.

Когато проектирате схемата за осветление за коридор, помислете за включване на работно осветление, където е необходимо, като например близо до стълбища, асансьори и изходи. Това ще помогне за насочване на вниманието на потребителите към критичните зони и ще подобри видимостта по време на извънредни ситуации.

Заключение

Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете да измерите текущите нива на осветеност във вашия коридор и да определите оптималните настройки на осветлението въз основа на различни фактори. Не забравяйте да вземете предвид предназначението на пространството, възрастта и визията на потребителите, както и енергийната ефективност на осветителните решения. С правилното осветление можете да създадете безопасна, сигурна и визуално привлекателна среда за всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени