Вашата Количка

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Разработка на високоефективни LED осветителни системи

Разработка на високоефективни LED осветителни системи

Осветителната индустрия претърпя значителна трансформация през последните десетилетия, като навлизането на технологията на светодиодите (LED) заема централно място. Разработването на LED осветителни системи е приветствано като един от най-значимите научни открития в тази индустрия, предвид тяхната висока енергийна ефективност и екологичен характер в сравнение с техните аналози. Тази публикация се задълбочава в пътуването на светодиодите и тяхното развитие във високоефективните осветителни системи, каквито са сега.

Кап Ашли, изследовател в General Electric, и Гаир Роувър, физик в RCA, по невнимание създадоха първия светодиод през 1962 г. Това беше червен диод, излъчващ светлина, скромно начало за това, което по-късно ще прерасне в революционна технология. Първоначалните светодиоди не бяха толкова ярки, колкото са сега, и можеха да излъчват светлина само в червено. Технологията обаче демонстрира искрица надежда за енергийна ефективност, което я превръща в обещаваща ниша за по-нататъшно изследване.

През 70-те години на миналия век светодиодите направиха значителна крачка, когато бяха разработени серии от жълти и зелени. Въвеждането на тези цветове разшири тяхното приложение от прости цифрови дисплеи до сложни светофари, които се използват оттогава. Ефективността и рентабилността на LED светлините постепенно се признават, което налага повече инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.

90-те години на миналия век отбелязаха появата на сините светодиоди, неразделна добавка, която позволи производството на бели светодиоди. Това развитие промени играта, тъй като белите светодиоди можеха да заменят традиционните крушки с нажежаема жичка, които бяха по-малко енергийно ефективни. Трябва да се отбележи, че през 2014 г. Нобеловата награда за физика беше присъдена на Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура за изобретяването на син светодиод. Тяхната иновация направи възможно производството на бели светодиоди и проправи пътя за по-добри системи за осветление.

През 21-ви век развитието на LED осветителните системи възприема по-комерсиален подход. Напредъкът в технологиите позволи на производителите да произвеждат LED крушки, които са почти толкова ярки, колкото традиционните крушки от 100 W, но използват само около 15 W. LED крушките също така издържат по-дълго от своите колеги, средно 50 000 часа в сравнение с 1500 часа на традиционна крушка.

Освен това в момента се разработват интелигентни LED осветителни системи, които разширяват използването на LED отвъд основното осветление. Тези интелигентни системи се предлагат с възможности за безжичен контрол, позволяващи на потребителите да регулират цвета, интензитета и температурата на осветлението от своите смартфони. Те също могат да бъдат програмирани да се включват или изключват в определени моменти, осигурявайки опция за пестене на енергия за собствениците на жилища.

Развитието на LED осветителните системи е постоянен път от червените диоди, излъчващи светлина от 60-те години, до интелигентните, енергоспестяващи крушки днес. Пътят напред все още е обещаващ, като се очаква още напредък в областта на технологията за LED осветление. Бъдещето изглежда светло, буквално, за LED осветителните системи.

Свързани Статии:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени