Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Измерване и контрол на осветеността за оптимално градинско осветление

Заглавие: Измерване и контрол на светлината за оптимално градинско осветление

Въведение

Градинарите знаят, че светлината е от съществено значение за растежа на растенията, но знаехте ли, че осигуряването на точното количество светлина може да промени здравето и външния вид на вашите растения? В тази статия ще обсъдим значението на измерването на светлината във вашата градина и как да използвате тази информация, за да създадете оптимален план за осветление. Ще разгледаме и някои основни контроли, които можете да приложите, за да осигурите постоянни нива на светлина през целия вегетационен период.

Защо да измервате светлината във вашата градина?

1. Разбирането на светлинните условия във вашата градина е от решаващо значение за избора на правилните растения. Някои растения изискват повече слънчева светлина от други, докато някои предпочитат индиректна или филтрирана светлина. Чрез измерване на интензитета и продължителността на светлината във вашата градина можете да изберете растения, които са подходящи да виреят във вашата специфична среда.

2. Правилното осветление насърчава фотосинтезата, което е процесът, чрез който растенията преобразуват светлинната енергия в химическа енергия (храна). Това от своя страна води до по-здрави, по-силни и по-продуктивни растения.

3. Подходящото осветление помага за предотвратяване на болести и вредители. Растенията, които получават недостатъчно светлина, могат да бъдат стресирани, което ги прави по-податливи на нашествия от насекоми и гъбични заболявания.

4. Измерването на светлината ви позволява да идентифицирате области на сянка и да коригирате пейзажа си съответно. Може да се наложи да преместите растения, да подрежете обрасли храсти или да инсталирате решетки или други конструкции, за да пренасочвате светлината там, където е най-необходима.

5. Познаването на вашите нива на светлина може да ви помогне да определите кога и колко изкуствено осветление е необходимо. Това е особено важно през по-кратките зимни дни или ако живеете в облачен климат.

Как да измервате светлината във вашата градина

Има няколко инструмента, които можете да използвате за измерване на светлината във вашата градина, включително:

1. Светломер: Това устройство измерва интензитета на светлината във фут-свещи (fc) или единици лукс. За да използвате светломер, просто го поставете на статив или стабилна повърхност и го насочете към листата на вашите растения. Прочетете измерването на циферблата или дисплея.

2. Цифров луксомер: Това ръчно устройство е подобно на светломер, но обикновено има вграден сензор, който автоматично открива разстоянието между измервателния уред и източника на светлина. Просто натиснете бутона и задръжте измервателния уред близо до листата на вашите растения, за да отчетете.

3. Приложение: Има няколко налични приложения за смартфони, които могат да измерват нивата на светлина, като използват само камерата и светкавицата на вашето устройство. Тези приложения работят, като анализират отражението на светкавицата от листата на вашите растения и изчисляват интензитета на светлината въз основа на тези данни.

Какви са идеалните нива на светлина за различните видове растения?

Идеалните нива на светлина за растенията варират в зависимост от техния вид и жизнен цикъл. Ето някои общи насоки за обичайните градински растения:

1. Инсталации с ниска осветеност: Тези растения обикновено изискват 10 000 до 25 000 лукс единици или по-малко. Примерите включват африкански теменужки, китайски вечнозелени растения и потос.

2. Растения със средна светлина: Тези растения предпочитат ярка, индиректна светлина с ниво на лукса между 25 000 и 75 000. Примерите включват филодендрони, мирни лилии и бостънски папрати.

3. Растения с висока светлина: Тези растения изискват интензивна, директна слънчева светлина или изкуствена светлина с ниво на лукса над 75 000. Примерите включват сукуленти, кактуси и тропически цветя като орхидеи.

4. Слънчеви растения: Тези растения растат най-добре на пряка слънчева светлина с ниво на лукс от поне 100 000. Примерите включват домати, чушки и патладжани.

Как да контролирате светлината във вашата градина

След като сте измерили нивата на светлина във вашата градина и сте определили подходящите изисквания за светлина за вашите растения, можете да започнете да прилагате контроли, за да поддържате постоянни нива на светлина през целия вегетационен период. Ето няколко съвета:

1. Подрязвайте дървета и храсти: Редовното подрязване на дървета и храсти може да помогне за намаляване на техния размер и плътност, позволявайки на повече светлина да проникне през короната. Това е особено важно, ако имате голямо дърво, което хвърля значителна сянка върху вашата градина.

2. Използвайте решетки и клетки: Обучението на лозовите растения да се изкачват по решетки или клетки може да помогне за повдигане на листата им по-близо до желаното ниво на светлина. Това е ефективен начин да се осигури подкрепа за тежки производители като тикви и пъпеши, като същевременно се увеличи максимално излагането им на светлина.

3. Редувайте контейнерите: Ако отглеждате растения в контейнери, не забравяйте да ги редувате редовно, за да осигурите равномерно излагане на слънчева светлина. Това е особено важно за растенията, които получават пряка слънчева светлина, тъй като те могат да развият неравномерни модели на растеж, ако бъдат оставени на едно място твърде дълго.

4. Регулирайте напояването: Прекомерното поливане може да доведе до плитки коренови системи, което може допълнително да влоши проблемите с недостатъчната светлина. Не забравяйте да поливате обилно и рядко, като оставяте почвата да изсъхне леко между поливанията. Това ще насърчи корените да растат по-дълбоко, като имат по-ефективен достъп до влага и хранителни вещества.

5. Инсталирайте изкуствено осветление: Ако установите, че вашите растения не получават достатъчно светлина, помислете за инсталиране на изкуствено осветление. LED светлините са отличен избор за градинарство на закрито, защото произвеждат малко топлина и са много ефективни. Поставете светлините приблизително на 6 до 12 инча над растенията и регулирайте таймера, за да осигурите постоянно излагане на светлина през целия ден.

Заключение

Разбирайки значението на измерването и контрола на светлината, можете да създадете оптимален план за осветление за вашата градина, който поддържа здравословен растеж на растенията и максимизира добивите. Не забравяйте винаги да започвате с измерване на базовата линия и след това да коригирате ландшафта и контролите на осветлението според нуждите, за да осигурите постоянни нива на светлина през целия вегетационен период. Приятно градинарство!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени