Количка

Тел: 0888 44 53 92    Тел: 0885 63 88 35

Безплатна доставка при поръчка над 200лв.

GAMALIGHT

За поръчки по тел:

0885 63 88 35

Намерете ни в

GAMALIGHT

За поръчки по тел:

0885 63 88 35

Намерете ни в

Защо ъпгрейдването на халогенни светлини с LED не е достатъчно?

Защо ъпгрейдването на халогенни светлини с LED не е достатъчно?

Какво представляват халогенните осветителни тела?

Халогенните осветителни тела бяха много популярни през 90-те години миналият век и началото на 21 век. Въпреки че излъчват бяла, ярка светлина и са отлични при подчертаване на специфични характеристики във вашия дом, те имат редица основни недостатъци.

Ако искате да разберете дали лампата ви е халогенна, трябва да изключите осветлението и да погледнете в центъра на самата крушка.

Ако в центъра можете да видите малък цилиндър и около него има конусообразен рефлектор, тогава най-вероятно това е халогенна крушка. Ако крушката има плоска или оребрена повърхност, това най-вероятно е LED.

Предимства и недостатъци на халогенните осветителни тела.

За съжаление, когато говорим за халогенни осветителни тела, минусите са повече от плюсовете. Халогенните светлини имат много недостатъци, поради които сега са на ръба на изчезването.

Недостатъци:

 • Най-честият недостатък на халогенните осветителни тела е, че консумират много енергия. Те могат да осакатят бюджета ви поради високата си консумация на енергия.
 • Освен това халогенните осветителни тела произвеждат толкова много топлина, че представлява голям риск от пожари във вашия дом.
 • Те са много трудни за поддръжка и не издържат дълго, поради което трябва да се сменят често.

Предимства:

 • Единственото предимство на халогенните осветителни тела е, че те са по-евтини за закупуване и могат да бъдат лесно достъпни в някои магазини.
 • Те също така са лесни за инсталиране и дори всеки без опит в електротехниката може да ги инсталира.

Ако обаче разгледаме тези предимства по-отблизо, можете да разберете, че те изобщо не са по-евтини, тъй като трябва да се сменят по-често.

Освен това лошите инсталации са основната причина за възникване на електрически пожари в домовете.

Защо LED осветлението е по-добро от халогенното осветление?

LED осветлението дойде като спасител за тези, които имат проблеми с пестенето на енергия и пари.

Халогенните лампи консумират луди количества енергия, докато лед лампите използват само една трета от това, което халогенните осветителни тела използват.

Повечето халогенни светлини, които се използват в домовете, са с мощност 50 вата, докато LED осветлението използва само 5 вата и произвежда същото количество светлина. Не се нуждаете от ракетна наука, за да видите предимствата на използването на LED осветителни тела срещу халогенни светлини.

Освен това, ако не са инсталирани правилно, халогенните осветителни тела могат да бъдат опасни, тъй като могат да причинят пожари в къщата.

Те работят при приблизително 300 градуса по Целзий и ако не са достатъчно вентилирани и защитени от контакт с горими материали, те лесно могат да започнат пожар.

Всички осветителни тела, които работят с халогенни лампи трябва да са снабдени с топлинна защита.

Не е нужно да се притеснявате за всичко това, ако използвате LED осветителни тела.

Докато халогенните осветителни тела се нуждаят от топлина за преобразуване на енергия, LED светлините използват електрони, които не произвеждат никаква топлина.

Ако една халогенна крушка работи при 300 градуса по Целзий, представете си, ако имате 6 крушки в стаята си.

Това ще бъде живот в пещ, особено в горещо лятно време.

Всеки преминава от халогенни осветителни тела към LED осветителни тела поради огромните предимства, които предлагат LED светлините. Те са енергийно ефективни, издръжливи и не представляват риск за здравето.

Халогенните светлини са пълна противоположност на LED осветителните тела и хората сега ги изоставят, тъй като възприемат нови начини за пестене на енергия и пари, разбира се.

Можете ли да замените вашата халогенна лампа с LED лампа?

Ако се чудите дали е възможно да преминете от халогенни осветителни тела към LED осветителни тела, отговорът е да.

Нека да започнем първо с това какви видове лампи с цокли има на пазара:

Ако вашата крушка има цокъл, при който трябва да се завърти и заключи с два зъба на дъното, най-вероятно това е 240 волтова крушка GU10. Те обикновено могат да се сменят с LED крушки с цокъл GU10, без да се подменят или добавят някакви части.

Ако крушката има 2 остри щифта или пинчета и се натиска в цокъла без завъртане, най-вероятно крушката е с цокъл MR16 (GU5.3) с ниско напрежение на 12 волта. Подмяната им с тези 12-волтови лед крушки с цокъл MR16 (GU5.3) изисква трансформатор за преобразуване на напрежението от 230V на 12V, за да ги използвате вместо халогенна крушка.

Цокълът GU10 и Цокълът MR16 (GU5.3) са основните два цокъла, използвани в домовете ни днес. Основната разлика е, че крушките GU10 работят на 230 волта, докато повечето от крушките MR16 (GU5.3) работят на 12 волта. За щастие има и крушки с цокъл MR16 (GU5.3), които работят на 220V.

LED крушките са проектирани да бъдат директни заместители на съществуващите халогенни крушки. Трябва да се уверите, че не само цокълът е същия, но и физическите размери са еднакви.

1-во – Започваме с инструкции за вашата безопаснот: Изключете лампите от контакта или ключа и се уверете, че лампите не светят в момента или ако имате опасения свалете всички бушони от главното табло. Ако е необходимо използвайте фазомер, за да се уверите че няма напрежение по кабелите.

2-ро – Извадете халогенната лампа от цокъла.

3-то – Проверете долната част на крушката, за да видите как трябва да изглеждат конекторите към цокъла, след което измерете размера на отвора на луната да речем, че искате да смените халогенните луни с лед лунички, както и размерите на самата крушка – дължината и диаметъра.

4-то – След като сте намерили подходящата лампа с правилните размери и цокъл, процедурата е по обратния път: Монтирате лампата в цокъла и подавате напрежение, за да светне.

Просто казано с едно изречение, за да смените старите си крушки, извадите ги от осветителното тяло и поставите новите LED крушки на тяхно място.

Опасни ли са за използване халогенни осветителни тела?

Да имаш халогенни осветителни тела в дома си е като да живееш с тиктакаща бомба със закъснител.

Те са най-голямата причина за пожари в къщи и ако ги имате, може да сте изложени на риск някой ден да се сблъскате с пожар, причинен от тези крушки.

Халогенните осветителни тела са използвани предимно през 90-те години и от въвеждането на LED крушки, халогенните осветителни тела намаляват търсенето и това се случва постепенно, докато не бъдат напълно премахнати.

Повечето правителства налагат закони, които забраняват купуването и продажбата на халогенни крушки, така че много скоро халогенните светлини ще бъдат история.

Дори и правителствата да не се намесят, повечето хора избират по-евтини начини за пестене на енергия и планетата. ЛЕД осветлението изразходва по-малко енергия и са станали любимци на всички.

Защо трябва да смените своята халогенни лампи с LED лампи днес.

С всичко казано по-горе, предполагам, че вече имате ясна представа за недостатъците на халогенните осветителни тела и множеството предимства на използването на LED крушки.

Това само по себе си ще ви каже, че не е нужно да чакате повече, за да преминете от халогенни осветителни тела към LED осветителни тела.

Ако искате да спестите енергия, да спасите дома си от възможен пожар или да спестите пари, тогава преминете към LED осветителни тела сега.

LED в сравнение с халогенни светлини

Може би сте чували, че LED е просто по-добър за околната среда. Е, така е, но също така е по-добре за вас. Ето кратък преглед на само няколко предимства, които светодиодът има пред халогените.

 • По-ниски нива на потребление на енергия
 • Много по-дълъг живот от неговия халогенен аналог
 • Създаден за моментално осветление
 • LED лампите са изработени предимно от пластмасови материали и не са толкова лесни за счупване, за разлика от халогенните лампи, които са изработени предимно от стъкло.
 • Повече разнообразие от цветни температури
 • Без живак, UV радиация и други вредни емисии
 • По-евтино в дългосрочен план
 • Имайки предвид всичко това, за да можете да получите най-доброто от вашите LED осветителни тела, трябва да следвате правилния процес на подмяна.

Защо трансформаторът е важен?

При инсталациите за 12 волтови халогенни лампи простата подмяна на вашата LED крушка в съществуващото осветление не е достатъчно. Има и други неща, които влизат в действие, а именно трансформаторът или захранването.

Помислете за това – вашият стар халогенен трансформатор първоначално създаден ли е за LED осветително тяло? Отговорът вероятно е не и точно там е вашият проблем.

Всяка светлина има свои собствени определени максимални натоварвания и спецификации и това важи и за халогенните светлини. Ако не вземете това предвид при надграждането на вашите светлини с LED, само минимизирате използването, което ще получите от новите си светлини.

Един от най-важните проблеми е, че LED изискват по-ниско количество енергия за работа. Традиционните (халогенни) изискват много по-голямо количество мощност.

Като подмените само LED крушките, те най-вероятно ще изгорят в рамките на период от шест до осем месеца поради грешен трансформатор. Ето затова освен подмяна на 12 волтови ЛЕД лампи трябва да подмените и съществуващия трансформатор с такъв подходящ за лед осветителни тела.

Повечето хора просто преминават от една крушка към друга, без да обръщат много внимание на техническите спецификации.

Мога ли да ползвам димера за халогенни лампи с лед лампи?

Вашата система е предварително проектирана за халогенни крушки. Тъй като цялата ви система обслужва халогенни крушки, вероятно е новите ви LED лампи да не са съвместими с вашия димер. В резултат на това не получавате пълния набор от предимства, които трябва да получавате.

Решението е просто. Вместо да сменяте само крушката или източника на светлина, трябва да сте сигурни, че сменяте и димера подходящ за лед лампи.

Това са причините, поради които директната подмяна на съществуващите ви халогенни до LED не е достатъчно!

Т.е. казано накратко

 • 12 волтовите лед лампи изикват подходящ трансформатор и вашият старият трансформатор за халогенни лампи няма да е подходящ – трябва да се подмени и той.
 • Ако ползвате димер за халогенни лампи и той няма да ви свърши работа, защото принципът му на работа е различен от принципа на работата на димера за лед лампи – трябва да се смени и той.

Единствените халогенни лампи, които са подходящи за подмяна с лед лампи, без добавяне на части са тези които работят диретно на 220V.

Прелагаме ви да разгледате нашите готови предложения за:

ЛЕД Крушки G4

ЛЕД Крушки G4 – 12V

ЛЕД Крушки G4 – 230V

ЛЕД Крушки G5.3

ЛЕД Крушки G5.3 – 12V

ЛЕД Крушки G5.3 – 230V

ЛЕД Крушки G9 – 230V

ЛЕД Крушки GU10 – 230V

Обобщение

Да подмяната на халогенни лампи с лед лампи не е евтина, защото в най-лошия случай трабва да се сменят – трансформатор, димер, лампите, а в някои от случаите дори и самите ключове. Но първоначалната инвестиция се избива с времето и цялата инсталация ще ви служи вярно и дълги години.

Безплатна доставка

За поръчки над 200лв.

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 10%

Изгодни цени

Продукти на супер цени