Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Защо ъпгрейдването на халогенни светлини с LED не е достатъчно?

Защо ъпгрейдването на халогенни светлини с LED не е достатъчно?

Какво представляват халогенните осветителни тела?

Халогенните осветителни тела представляват особен тип осветление, което беше много популярно през 90-те години на миналия век и началото на 21 век. Те са известни със своята способност да излъчват ярка, бяла светлина и са ефективни при подчертаване на специфични характеристики в дома ви. Въпреки това, халогенните осветителни тела имат някои основни недостатъци, които е важно да се има предвид.

Един от недостатъците на халогенните осветителни тела е тяхната енергийна неефективност. Те изискват по-голямо количество електроенергия, за да произведат същото количество светлина в сравнение с други видове осветление, като например LED. Това означава, че използването на халогенни осветителни тела може да увеличи разходите ви за електроенергия и да има отрицателен принос към околната среда.

Освен това, халогенните осветителни тела имат по-кратък живот в сравнение с други видове осветление. Те обикновено издържат около 2 000 до 4 000 часа, преди да се наложи смяна на крушката. Това означава, че ще трябва да инвестирате повече време и пари за поддръжка и редовна смяна на халогенните крушки.

Също така, е важно да се отбележи, че халогенните осветителни тела генерират значително повече топлина в сравнение с други видове осветление. Това може да създаде дискомфорт в дома ви, особено през лятните месеци, и може да повиши консумацията на енергия за климатизацията, за да се компенсира излишната топлина.

На снимките ви показваме визуалните разлики между халогенни лампи и лед лампи

Предимства и недостатъци на халогенните осветителни тела

Халогенните осветителни тела са познати на много хора, но имат както предимства, така и недостатъци. Нека разгледаме подробно какви са те:

Предимства:

 1. Добра цветопредаване: Халогенните осветителни тела предлагат отлично цветопредаване, което означава, че осветлението им е приятно за окото и представя цветовете по точен начин.
 2. Интензивна светлина: Халогенните крушки излъчват ярка и интензивна светлина, което ги прави идеални за пространства, в които се изисква по-голяма осветеност или за подчертаване на специфични детайли и обекти.
 3. Моментално включване: Халогенните крушки се включват веднага след включването, без да има нужда от загряване или време за достигане на пълна яркост.

Недостатъци:

 1. Висока консумация на енергия: Халогенните осветителни тела са известни със своята висока консумация на енергия. Те изискват повече електроенергия в сравнение с някои други видове осветление, като например LED или компактни флуоресцентни лампи.
 2. Отделяне на топлина: Халогенните крушки се нагряват много силно по време на работа и могат да бъдат опасни при докосване. Те изискват внимателно отношение и осигуряване на достатъчно вентилация, за да се предотврати натрупването на топлина и рискът от пожар.
 3. Ограничен живот: В сравнение с някои други видове осветителни тела, халогенните крушки имат по-кратък живот. Те обикновено издържат по-малко време преди да се повредят или изгорят, което изисква честа смяна и повече разходи за поддръжка.

Взимайки предвид тези предимства и недостатъци, става ясно, че халогенните осветителни тела имат своето място на пазара, но са изправени пред конкуренцията на по-съвременни и енергоефективни алтернативи.

За да вземете информирано решение относно осветлението във вашия дом или офис, е важно да вземете предвид вашите нужди и предпочитания, както и възможността за енергоспестяване и дългосрочна икономия.

Ако търсите по-интензивна светлина и отлично цветопредаване, халогенните осветителни тела може да бъдат подходящ избор. Въпреки това, трябва да вземете предвид високата им консумация на енергия и високата топлината, която генерират.

Алтернативата на халогенните осветителни тела е LED осветлението, което предлага по-голяма енергийна ефективност, по-дълъг живот и по-малко топлина. LED осветлението също така е съвместимо с различни дизайни и може да бъде димирано, предлагайки гъвкавост и контрол върху осветлението ви.

Решението за преминаване от халогенни към LED осветление зависи от вашите нужди, бюджет и предпочитания. Ако търсите по-ефективно и устойчиво осветление, преминаването към LED може да бъде добра инвестиция за бъдещето.

В крайна сметка, важно е да бъдете информирани и да се консултирате с професионалисти, преди да вземете решение относно осветлението във вашия дом или бизнес.

Предимствата на LED осветлението пред халогенното осветление

LED осветлението представлява истинско решение за хората, които се занимават със спестяване на енергия и пари. То излъчва по-добра ефективност в сравнение с халогенното осветление.

Един от най-съществените фактори, които правят LED осветлението по-добро от халогенното, е неговата консумация на енергия. Халогенните лампи изискват значителни количества електроенергия, докато LED лампите използват доста по-малка част от това количество.

В повечето случаи, халогенните осветителни тела, използвани в домовете, имат мощност от 50 вата, докато LED осветлението използва само 5 вата, като произвежда същото количество светлина.

Освен това, при неправилна инсталация, халогенните осветителни тела могат да представляват опасност, като възможност за пожар във вашия дом. Те работят при около 300 градуса по Целзий и ако не са достатъчно вентилирани или защитени от контакт с горещи материали, лесно могат да предизвикат пожар.

Всички осветителни тела, използващи халогенни лампи, трябва да бъдат оборудвани с топлинна защита.

Не се налага да се тревожите за всичко това, ако използвате LED осветление.

Докато халогенните осветителни тела се нуждаят от топлина за да генерират светлина, LED светлините използват електрони, които не генерират никаква топлина.

Ако си представите, че в стаята имате 6 халогенни крушки, които работят при 300 градуса по Целзий, това може да представлява истински “живот на пещ”, особено през горещите летни дни.

С все по-големият интерес към енергийната ефективност и спестяването на енергия, все повече хора преминават от халогенните осветителни тела към LED осветление. Причините за това са очевидни – LED светлините са енергийно ефективни, издръжливи и не представляват риск за здравето и безопасността на потребителите.

LED осветлението има значителни предимства пред халогенното осветление. Отбелязваме някои от тях:

 1. Енергийна ефективност: LED осветлението използва значително по-малко енергия в сравнение с халогенното. Това помага да намалите разходите за електроенергия и да спестите пари в дългосрочен план. LED крушките използват електрическия ток по-ефективно и превръщат го в светлина, без да губят енергия под формата на излишна топлина.
 2. По-дълъг живот: LED светлините имат значително по-дълъг живот в сравнение с халогенните. Те могат да издържат до 50 000 часа или повече, което е много по-дълго от средната продължителност на халогенните крушки. Това означава, че ще трябва да заменяте LED крушките по-рядко, което намалява разходите и неудобството от честата смяна на крушки.
 3. По-ниска топлина: В сравнение с халогенните крушки, LED осветлението генерира по-малко топлина по време на работа. Това ги прави по-безопасни за използване и намалява риска от прегряване или пожар. LED светлините се нагряват значително по-малко, което означава, че може да ги докосвате без опасност от изгаряне.
 4. Гъвкавост в дизайна: LED осветлението предлага голяма гъвкавост в дизайна. Те са налични в различни форми, размери и цветове, което ви позволява да изберете подходящата LED крушка за всяко пространство и стил на декорация. Освен това, LED светлините могат да бъдат димирани, което ви дава възможност за контрол върху интензитета на осветлението и създаването на подходяща атмосфера.
 5. Намалени разходи за поддръжка: Благодарение на по-дългия си живот, LED осветлението намалява разходите за поддръжка. Ще се наслаждавате на по-дълъг период без необходимост от смяна на крушките, което спестява време и пари.

Вземайки предвид всички тези предимства, не е изненадващо, че все повече хора преминават към LED осветление. Те предлагат енергийна ефективност, дълъг живот, безопасност и гъвкавост в дизайна. Въпреки по-високата им цена в сравнение с халогенните крушки, LED осветлението се отразява положително на вашата енергийна сметка и екологичен отпечатък.

В крайна сметка, преходът от халогенното осветление към LED осветление е логичен избор, който ви позволява да се възползвате от множество предимства и да съчетаете качествено осветление със спестяване на енергия и пари.

Можете ли да замените вашата халогенна лампа с LED лампа?

Ако се чудите дали е възможно да преминете от халогенни осветителни тела към LED осветителни тела, отговорът е положителен. Преходът е възможен и е доста лесен.

За да започнете, трябва да разберете какъв цокъл има вашата настояща крушка, защото това ще ви покаже съвместимите LED крушки, които можете да използвате.

Има два основни типа цокъли, които се използват в домовете:

 1. GU10 цокъл: Ако крушката ви има цокъл, който се завърта и заключва с два зъба на дъното, това е вероятно 220 волтова GU10 крушка. Тези крушки обикновено могат да бъдат заменени с LED крушки със същия GU10 цокъл, без да е необходимо да се добавят или подменят части.
 1. MR16 (GU5.3) цокъл: Ако крушката има 2 остри щифта или пинчета и се натиска в цокъла без да се завърта, вероятно става въпрос за MR16 (GU5.3) крушка с ниско напрежение от 12 волта. За да замените тези MR16 (GU5.3) халогенни крушки с LED крушки със същия цокъл, ще ви трябва трансформатор, който да преобразува напрежението от 230 волта на 12 волта.

LED крушките са проектирани да бъдат директни заместители на съществуващите халогенни крушки. Трябва просто да се уверите, че не само цокълът е същият, но и физическите размери на крушката са съвместими.

Сега, когато сте запознати с цокъла и размерите на крушката, можете да започнете прехода към LED осветление, като следвате следните стъпки:

 1. Изключете осветлението: Изключете лампите от контакта или отключете ключа и се уверетете, че лампите не светят в момента. За допълнителна безопасност може да свалите всички бушони от главното табло и да използвате фазомер, за да се уверите, че няма напрежение по кабелите.
 2. Извадете халогенната крушка от цокъла, като внимателно я издърпате или я отвийте в посока, обратна на часовниковата стрелка, в зависимост от типа цокъл.
 3. Проверете долната част на халогенната крушка, за да видите как трябва да изглеждат конекторите към цокъла. Запишете размерите на отвора на крушката, който ще замените, както и размерите на самата крушка – дължината и диаметъра.
 4. След като сте намерили LED крушка със същите размери и цокъл, можете да я монтирате в цокъла. Уверете се, че крушката е поставена правилно и здраво в цокъла, след което подавайте напрежение, за да я тествате.
 5. Преходът от халогенни към LED осветителни тела е доста прост и сравнително бърз процес. Необходими са ви само съвместими LED крушки със същия цокъл и размери като старите ви халогенни крушки. За допълнителна сигурност и ако не сте сигурни във вашите умения, винаги можете да се консултирате с професионален електротехник или да ги поканите да направят смяната за вас.
 6. По този начин можете да промените светлината във вашите помещения от халогенно към LED осветление и да се насладите на ползите от по-ефективно и икономично осветление. Не само ще намалите разходите за енергия, но също така ще се насладите на по-дълъг живот на LED крушките и по-малко поддръжка в бъдеще.

Опасностите от използването на халогенни осветителни тела

Използването на халогенни осветителни тела може да представлява сериозна опасност за вашата безопасност и сигурност в дома. Те са като истинска временна бомба, която може да взриви по всяко време.

Най-големият проблем, свързан с халогенните осветителни тела, е високият риск от пожари. Те създават изключително много топлина по време на работа и тази топлина може да причини запалване на обекти в близост до тях.

Въпреки че халогенните осветителни тела бяха популярни през 90-те години, с въвеждането на LED крушките търсенето и ползването на халогенни светлини намаляват значително. Все повече правителства въвеждат законодателство, което забранява продажбата и използването на халогенни крушки. Това е резултат от осведомеността за рисковете, свързани с тяхното използване, и стремежът да се гарантира безопасността на гражданите и опазването на околната среда.

Освен от правителствата, също и все повече хора предпочитат по-екологични и енергоспестяващи алтернативи. LED осветлението е изключително ефективно по отношение на енергията и се превръща в предпочитан избор за мнозина. Те изразходват значително по-малко енергия в сравнение с халогенните крушки и предлагат по-дълъг живот.

Така че, ако все още използвате халогенни осветителни тела, трябва да се запитате дали струва риска.

Преминаването от халогенни към LED осветителни тела – Защо е необходимо сега

След като сте разбрали всички недостатъци на халогенните осветителни тела и множеството предимства на LED крушките, става ясно, че няма нужда да чакате повече, за да преминете към LED осветление.

Ето защо трябва да смените своите халогенни лампи с LED лампи веднага:

 1. Икономия на енергия: LED крушките изразходват значително по-малко енергия в сравнение с халогенните лампи. Това ви позволява да спестите на електрическия си разход и да намалите енергийния отпечатък на вашия дом.
 2. По-малък риск от пожар: Халогенните лампи създават много топлина, която може да представлява риск от пожар. С LED крушките няма такъв проблем, тъй като те генерират по-малко топлина и не са толкова опасни за безопасността на вашия дом.
 3. По-дълъг живот: LED крушките имат значително по-дълъг живот в сравнение с халогенните лампи. Това означава, че няма да се налага да ги сменяте толкова често, което ви спестява време и пари в дългосрочен план.
 4. По-екологично осветление: LED крушките са екологично по-устойчиви, тъй като не съдържат вредни вещества като ртут и не излъчват UV лъчи. Те също така са изцяло рециклируеми, което помага за опазването на околната среда и намаляването на отпадъците.

Събирайки всички тези фактори, е ясно, че е необходимо да преминете от халогенни осветителни тела към LED осветителни тела веднага. Това ви позволява да спестите енергия, да осигурите безопасност в дома си и да намалите разходите с

електричество. Не се колебайте да направите този важен преход и да се възползвате от всички предимства, които LED осветление предлага.

Започнете като прегледате вашите осветителни тела в дома и идентифицирате всички халогенни лампи. След това закупете съответните LED крушки със същия цокъл и физически размери. Вече вие сте готови да направите замяната.

Процесът на смяна е бърз и лесен. Просто изключете осветлението, извадете халогенната лампа и поставете новата LED крушка на мястото й. След това включете осветлението и наслаждавайте се на новото и по-ефективно осветление в дома си.

Значимостта на трансформатора при смяната към LED осветление

При прехода от 12 волтови халогенни лампи към LED осветление, простата смяна на LED крушката в съществуващата инсталация не е достатъчна. Има други фактори, които са важни, а това е трансформаторът или захранването.

Замислете се – вашият стар халогенен трансформатор, отначало създаден за халогенно осветително тяло, може ли да бъде подходящ за LED осветление? Отговорът вероятно е не и тук се крие проблема.

Всяка светлина има свои определени максимални натоварвания и спецификации, и това се отнася и за халогенните лампи. Ако не вземете това предвид при надграждането на вашите светлини с LED, вие само намалявате потенциала, който новите ви светлини могат да предложат.

Един от най-важните проблеми е, че LED осветлението изисква по-ниска мощност за работа в сравнение с традиционното (халогенно) осветление.

Като просто замените LED крушките, те вероятно ще изгорят в рамките на шест до осем месеца поради неподходящ трансформатор. Затова, освен смяна на 12 волтовите LED крушки, трябва да замените и съществуващият трансформатор с такъв, подходящ за LED осветлителни тела.

Много хора просто преминават от една крушка към друга, без да обърнат достатъчно внимание на техническите спецификации. Важно е да се осигури правилното функциониране на LED осветлението чрез подбор на съвместим трансформатор и захранване, което отговарят на нуждите и изискванията на LED технологията.

Разгледайте нашите предложения за:

ЛЕД Крушки G4

ЛЕД Крушки G4 – 12V

ЛЕД Крушки G4 – 220V

ЛЕД Крушки G5.3

ЛЕД Крушки G5.3 – 12V

ЛЕД Крушки G5.3 – 220V

ЛЕД Крушки G9 – 220V

ЛЕД Крушки GU10 – 220V

Обобщение

Да подмяната на халогенни лампи с лед лампи не е евтина, защото в най-лошия случай трабва да се сменят – трансформатор, димер, лампите, а в някои от случаите дори и самите ключове. Но първоначалната инвестиция се избива с времето и цялата инсталация ще ви служи вярно и дълги години.

Още полезни статии:

Как да премина от халоген към LED?

Защо трябва да преминете към LED?

Как да изберем правилната светлина в детската стая?

Как трябва да бъде правилното осветление?

8 неща, които трябва да имате предвид при осветлението на кухнята

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени