Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Работен принцип на луминисцентното осветление

Работен принцип на луминисцентното осветление

Въведение

Луминисцентното осветление е технология, която се използва широко в съвременните осветителни системи. Тази технология предлага висока ефективност на осветлението и по-дълъг живот на лампите в сравнение с традиционните крушки. В тази статия ще разгледаме работния принцип на луминисцентното осветление, основните компоненти на луминисцентните лампи и техните предимства и недостатъци.

История на луминисцентните лампи

Луминисцентните лампи имат дълга и интересна история. Първите експерименти с луминисцентно осветление се провеждат още през 1850-те години от Сириус Хобарт, който работи върху идеята за създаване на изкуствено осветление, използващо фосфор. През 1896 г. Феликс Мидър открива, че фосфорните материали могат да превърнат ултравиолетовата светлина в видима светлина.

През 1930-те години луминисцентните лампи вече биват масово произвеждани и използвани в търговски и промишлени обекти. Те бяха популярни заради своята енергийна ефективност и по-дълъг живот спрямо обикновените крушки.

Какво е луминисцентно осветление?

Луминисцентното осветление е технология за осветление, която използва луминисцентни лампи за производство на светлина. Тези лампи са съставени от стъклена тръба, в която има газова смес и фосфорен слой. Когато премине през електрически ток, газовата смес генерира ултравиолетова светлина, която взаимодейства с фосфорния слой, превръщайки я в видима светлина.

Основни компоненти на луминисцентната лампа

Луминисцентната лампа се състои от няколко основни компонента:

 • Фосфорния слой – това е тънък слой от специални вещества, нанесени върху вътрешната страна на стъклената тръба на лампата. Те абсорбират ултравиолетовата светлина и я преобразуват в видима светлина.
 • Електроди – луминисцентната лампа има два електрода, един на всяки край на тръбата. Те са отговорни за пренасянето на електрическия ток през газовата смес в тръбата.
 • Газовата смес – в стъклената тръба на лампата има газова смес, която съдържа няколко газа, включително аргон и малък процент живак.
 • Стъклената тръба – тя е изработена от специално стъкло, което позволява на ултравиолетовата светлина да преминава през нея и да се разсейва в околната среда.

Как работи луминисцентното осветление?

Луминисцентното осветление работи по следния начин:

Запалване на лампата

Когато включите луминисцентната лампа, електрическият ток преминава през електродите, което създава високо напрежение. Това високо напрежение стимулира газовата смес в тръбата и предизвиква електрони да преминават през нея.

Излъчване на ултравиолетова светлина

Електроните, които преминават през газовата смес, се сблъскват с атомите в газовата смес и ги възбуждат. Тази възбуждана енергия се освобождава като ултравиолетова светлина.

Флуоресцентно светене

Ултравиолетовата светлина, която се образува, попада на фосфорния слой върху вътрешната страна на стъклената тръба. Фосфорът абсорбира ултравиолетовата светлина и я преобразува в видима светлина. Това се нарича флуоресцентно светене.

Видове фосфори

Съществуват различни видове фосфори, които могат да създадат различни цветове на светлината при луминисцентните лампи. Това позволява на потребителите да избират между топла или студена светлина в зависимост от техните предпочитания и нужди.

Предимства на луминисцентните лампи

Луминисцентните лампи имат няколко предимства в сравнение с традиционните крушки. Ето някои от тях:

 • Енергийна ефективност: Луминисцентните лампи използват значително по-малко енергия в сравнение с обикновените крушки, което ги прави по-икономични и екологични.
 • Дълъг живот: Луминисцентните лампи имат по-дълъг живот спрямо традиционните крушки. Те могат да издържат до 10 пъти по-дълго, което намалява необходимостта от честа смяна на осветителните тела.
 • По-малко отделяне на топлина: Луминисцентните лампи не се нагряват толкова, колкото традиционните крушки. Това означава, че по-малко енергия се загубва под формата на топлина, а повече се използва за осветление.
 • Широка гама от цветове: Луминисцентните лампи предлагат разнообразие от цветове на светлината, което позволява създаването на различни атмосфери в помещенията.

Недостатъци на луминисцентните лампи

Въпреки предимствата си, луминисцентните лампи имат и някои недостатъци:

 • Запалване на лампата: Луминисцентните лампи може да изискват няколко секунди, за да се запалят напълно и да достигнат пълна яркост.
 • Съдържание на живак: Някои луминисцентни лампи съдържат малко количество живак, което ги прави по-сложни за изхвърляне и изисква специална обработка, за да се избегне замърсяване на околната среда.

Устойчивост на луминисцентните лампи

Луминисцентните лампи са известни със своята устойчивост и издръжливост. Те могат да издържат на значителен брой включвания и изключвания без да се повредят. Това ги прави подходящи за места, където е необходимо често включване и изключване на осветлението, като например коридори или сгради с голямо движение на хора.

Освен това, луминисцентните лампи са устойчиви на вибрации и сътресения, което ги прави подходящи за използване в промишлени среди и тежки условия. Те също така имат добра работна температура и могат да функционират при ниски или високи температури, което ги прави подходящи за външно осветление или за места, където температурите могат да варират значително.

Оптимизация на енергийната ефективност

За да се оптимизира енергийната ефективност на луминисцентните лампи, може да се използва допълнително електронно управление, като например електронни баласти. Това позволява на лампите да работят с по-ниска мощност и да постигнат по-висока ефективност на осветлението. Също така, използването на технологии като димери и датчици за движение може да допринесе за по-ефективно използване на енергията.

Използване на луминисцентното осветление

Луминисцентните лампи се използват в различни области и среди, включително домашно осветление, офиси, магазини, фабрики и обществени сгради. Те са подходящи за осветление на големи пространства поради своята яркост и ефективност. Също така, луминисцентните лампи могат да се използват и за специални цели, като акцентно осветление или осветление на рекламни табла.

Бъдещето на луминисцентното осветление

Въпреки че са измествани от по-нови технологии като LED осветление, луминисцентните лампи продължават да бъдат важна част от осветителната индустрия. В бъдеще можем да очакваме по-напреднала версия на луминисцентните лампи, които ще предлагат още по-голяма енергийна ефективност и по-дълъг живот.

Заключение

Луминисцентното осветление е ефективна и издръжлива технология, която се използва широко в съвременните осветителни системи. То предлага значителни предимства като енергийна ефективност, дълъг живот и широка гама от цветове на светлината. Въпреки някои недостатъци, луминисцентните лампи продължават да бъдат използвани и се разработват по-напреднали версии, които ще подобрят още повече техните характеристики.

Често задавани въпроси (FAQs)

 • Колко дълго може да издържи луминисцентна лампа? Луминисцентните лампи обикновено имат среден живот от около 10 000 до 15 000 часа.
 • Как се изхвърлят луминисцентните лампи? Луминисцентните лампи съдържат малко количество живак, което ги прави хазардни отпадъци. Те трябва да се изхвърлят в специални съдове или да бъдат предадени в местни центрове за рециклиране на опасни отпадъци.
 • Могат ли луминисцентните лампи да бъдат димирани? Да, някои модели на луминисцентни лампи могат да бъдат димирани, но се изисква специален димер, съвместим с тях. Въпреки това, не всички луминисцентни лампи са предназначени за димиране.
 • Колко време отнема на луминисцентната лампа да достигне пълна яркост? Обикновено, луминисцентните лампи отнемат няколко секунди до минута, за да достигнат пълна яркост след запалване. В този период те могат да бъдат по-слабо осветени или да излъчват мека светлина.

Разгледайте и други статии за осветление:

Ако искате да продължите да разширявате знанията си за осветлението, ето няколко полезни статии, които може да прегледате:

Защо трябва да преминете към LED?

Как да изберем правилното осветление?

LED осветление за дома: Водещи видове и креативни решения

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени