Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Отблясъци в очите и UGR

Отблясъци в очите и UGR

UGR van niet-diffuse armaturen

Сурова неудобна ярка светлина. Отблясъците се появяват както при естествена (дневна светлина), така и при вътрешно осветление това са светлинни ефекти. Досадата на отблясъците зависи от редица фактори.


Видове отблясъци от светлинни ефекти

Отблясъците могат да бъдат категоризирани като отблясъци на дискомфорт или отблясъци при увреждания, в зависимост от неговата тежест и въздействие върху потребителя и способността им да коригират или управляват задачата.

Дискомфортното отблясъци

В очите води до инстинктивно желание да се отклони поглед от ярък източник на светлина или затруднено виждане на задача. Обикновено не нарушава видимостта, но причинява неудобство. Увеличава се, когато източникът на светлина е обърнат към наблюдателя.

Отблясъците при увреждания

Често се причиняват от взаимното отражение на светлината в очната ябълка, намалявайки контраста между задачата и източника на отблясъци до точката, в която задачата не може да бъде разграничена. Когато отблясъците са толкова интензивни, че зрението е напълно нарушено, понякога се нарича заслепяване.

Отблясъците при задачата се наблюдават най-често, когато лампите се виждат директно близо до линията на видимост. Колкото по-голяма е светлинната мощност на лампата или много ярките части на осветителното тяло и колкото по-малка е площта, от която се излъчва светлината, толкова по-голяма ще бъде ъгловата зона, над която трябва да се избягва директен изглед на лампата. Това може да стане или като се държи оголените лампи извън зоната, или като се екранират. Изображението по-долу дава препоръчителните ъгли за такива зони на изключване, въз основа на прост критерий за отблясъци.

Glare from Office Lights

Области с висока яркост точно до области с ниска яркост причиняват отблясъци в очите, което кара хората да се чувстват неудобно. Например, наличието на гола крушка за вашата настолна лампа може да осигури повече от достатъчно светлина. Това обаче би накарало повече светлина да свети директно в очите ви, отколкото да се отразява от работния плот, което затруднява четенето или извършването на други задачи. Наличието на абажур на лампата предпазва светлината от блясък в очите ви, като същевременно осветява ярко вашия работен плот.

За измерване на отблясъците се използва константата на отблясъците на дискомфорт.

Индекс на отблясъци: Реакция:
0 – 10 Неусетно
10 – 16Забележимо
16 – 22Приемливо
22 – 28Неудобно
> 28Непоносимо

По-взискателните задачи с високи нива на осветеност, като рисуване и фини визуални проверки, са по-малко толерантни към отблясъци. Много разумно за отблясъци е работата зад компютър. Тъй като компютърните монитори имат лъскави повърхности и са много податливи на отблясъци и може да се види яркост на монитор.

Ограничение:GI occupations
16Чертожни кабинети, много фини визуални проверки
19Офиси, библиотеки, клавиатура и терминал за видеодисплей работят
22Кухня, приемна, фин монтаж
25Складови помещения, поточна линия за лесни задачи
28Закрит паркинг, груба промишлена работа

Можем да намалим въздействието на отблясъците с някои прости методи. Колкото по-високо поставите светлините, толкова по-ниски са отблясъците. За да намалите отблясъците, дръжте източниците на светлина високо, далеч от зрителното поле.

Ако намалим яркостта на източника на светлина, можем да намалим отблясъците му. Това не означава намаляване на нивото на светлина в стаята. Вместо да имате една много ярка лампа, трябва да имате няколко затъмнени осветителни тела. Колкото по-висока е осветеността на фона, толкова по-малка е константата на отблясъците.

Unified Glare Rating или UGR методът е международен индекс, представен от CIE (Международната комисия по осветление) и се използва за оценка и ограничаване на психологическото въздействие на директните отблясъци от осветителни тела. Противно на индекса на отблясъците в очите, при който отблясъците са оценени с помощта на стойностите на яркостта на отделни осветителни тела, този метод изчислява отблясъците на цялата осветителна инсталация в определена позиция. Точното изчисляване на стойността на UGR при определено място в стаята е възможно с модерни програми за проектиране на осветление като Dialux. Колкото по-ниска е стойността на UGR, толкова по-нисък е отблясъците.

В заключение: отблясъците са много досаден страничен ефект от осветлението, но можем да го премахнем с методи, обяснени по-горе. При избора на осветителни тела е много важно да знаем къде ще ги поставим и колко осветление ни е необходимо в стаята и работните места.

Други полезни статии

Какво представлява стойността на UGR?

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени