Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Оптимални настройки на осветление за работни плотове в кухнята

Заглавие: Оптимални настройки на осветлението за кухненски плотове

Въведение

Кухнята е една от най-важните стаи във всеки дом, служеща като сърце на семейни събирания и приготвяне на храна. Добре осветената кухня не само подобрява естетическата си привлекателност, но също така насърчава ефективността, безопасността и цялостното удоволствие при готвене. В тази статия ще обсъдим оптималните настройки на осветлението за вашите кухненски плотове, за да създадете привлекателно и функционално пространство.

Видове осветление

Преди да се потопите в спецификата на всеки тип осветление, важно е да разберете различните категории. Трите основни вида осветление, използвани в кухните, са:

1. Околно осветление: Това осигурява общо осветление в цялата стая, създавайки мека, равномерна светлина. Трябва да е достатъчно ярък, за да виждате какво правите, без да причинява отблясъци или напрежение в очите.
2. Осветление за задачи: Това се фокусира върху конкретни зони, където се изпълняват задачи, като например над мивката, печката и плотовете. Работните светлини трябва да са по-ярки от околното осветление, за да осветяват адекватно тези зони.
3. Акцентно осветление: Това подчертава определени характеристики или декоративни елементи в кухнята, привличайки вниманието към тях. Акцентното осветление може да се използва за излагане на произведения на изкуството, витрини или гръб.

Поставяне на светлина за различни работни зони

Сега, след като знаете различните видове осветление, нека да разгледаме как да ги поставите за оптимални резултати.

Над мивката

Поставете висулка или чифт стенни аплици над мивката, за да осигурите осветление за работа. Тези тела трябва да бъдат разположени така, че светлината да свети директно надолу към зоната, където имате най-голяма нужда – обикновено 30 инча над плота.

Печка и котлон

Инсталирайте осветление под шкафа около периметъра на кухненските шкафове над печката и плота. Тези светлини трябва да могат да се димират, за да се избегнат отблясъци при готвене. Помислете за добавяне на поставка за саксии с горна лампа за допълнително осветление за задачи.

Плотове и гръб

Разположете вградените лампи за кутии или релсово осветление по тавана над плотовете, за да осигурите както околно, така и работно осветление. Ако имате остров или полуостров, инсталирайте висящи лампи или осветление под шкафа, за да осветите повърхността на плота.

Микровълнова печка и абсорбатор

Монтирайте шайба или лентова лампа под шкафа над микровълновата фурна и абсорбатора, за да осигурите осветление за работа. Тези светлини трябва да са наклонени леко надолу, за да предотвратят отблясъци.

Килер и шкафове

Инсталирайте LED лентови светлини или шайби в шкафовете, за да осветявате съдържанието им. Тези светлини трябва да могат да се димират и да се управляват от превключвател или сензор за движение.

Акцентно осветление

Използвайте акцентно осветление, за да привлечете вниманието към определени елементи във вашата кухня, като произведения на изкуството, витрини или гръб. Поставете прожектори или аплици стратегически, за да подчертаете тези зони.

Енергийна ефективност и безопасност

Когато избирате осветителни тела, обърнете внимание на енергийната ефективност и безопасността. Изберете LED крушки, които консумират по-малко енергия и произвеждат повече светлина от крушките с нажежаема жичка. Уверете се, че всички кабели отговарят на кода и са инсталирани правилно от лицензиран електротехник.

Заключение

Като включите правилната комбинация от околно, работно и акцентиращо осветление, можете да създадете красива и функционална кухня, която насърчава ефективността, безопасността и удоволствието при готвене. Не забравяйте да дадете приоритет на енергийната ефективност и безопасността, когато избирате осветителни тела и се консултирайте с професионалист, ако е необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени