Your Cart

АКО НЕ НАМИРАТЕ ПРОДУКТА, КОЙТО ТЪРСИТЕ КЛИКНЕТЕ ТУК

Как да изберем най-доброто осветление за коридор или антре?

Как да изберем най-доброто осветление за коридор или антре?

Правилното осветление за коридор не само гарантира, че можете да се ориентирате в голяма офис сграда, но също така често е решаващо за първото впечатление. Особено в жилищните сгради, коридорът е една от първите стаи, в които влизате – така че може бързо да ви създаде усещането, че сте пристигнали у дома. Правилният избор на цвят на светлината играе също толкова важна роля, колкото и непрякото и директно осветление. Тук сме обобщили всичко за вас, което трябва да знаете по темата и защо LED крушки и тела създават идеалното осветление за коридор.

hallway lighting in a office

Най-важните факти за осветлението на коридора:

  • Изчислете със стойност на лумена от 100 lm/m²
  • Има много LED решения за основно осветление
  • Не забравяйте да добавите акценти
  • Сензорните светлини и димерите са ефективни
  • В зависимост от приложението, цветът на светлината варира

Правилното основно осветление: стенни лампи, линейни тела или прожектори?

a hallway lighted by led-stripes

Основното правило на осветление за коридор е, че всеки коридор се оформя и използва различно. Много са без прозорци, някои вече получават малко дневна светлина. Като правило, трябва да постигнете стойност на лумена от най-малко 100 lm на квадратен метър – т.е. 100 lux. Като правило, коридорите не трябва да са толкова светли, колкото другите зони, защото тук не вършите никаква работа, която изисква специална концентрация. Прочетете повече за лумена и лукса в записа в блога: Осветеност на помещенията

След като сте планирали колко крушки или тела са ви необходими в коридора, можете да се обърнете към различните видове осветление. Нашият съвет: изберете LED. LED крушките не само имат дълъг живот, но и са ефективни и изискват много малко поддръжка. Това не само ви спестява пари, но и допринася за един по-устойчив свят. Подходящите лед осветление за коридор ; са както следва LED стенни лампи, LED линейни тела, LED прожектори или LED панели.

LED стенни лампи и LED линейни тела при осветление за коридор

LED стенни лампи или LED линейни тела са идеални за основното осветление за коридор. Те са монтирани или на стените, или на тавана и излъчват светлината си дифузно във всички посоки. Това означава, че хората не могат да бъдат заслепени от светлината. Поради размерите си, LED стенните и LED линейните тела са по-подходящи за широки коридори. Могат да се използват перфектно в офиси или обществени заведения, например. Ако осветявате индустриални коридори, вие също трябва да сте сигурни, че сте избрали правилните IP и IK защитни класове за вашите светлини. Тук ви предлагаме осветлителни тела, които са напълно защитени от влага и прах.

Таванни лампи в коридора (33 снимки): модерни кафяви модели 2018 за коридора
Осветителни тела за коридор

ПЛАФОНИ ЗА КОРИДОР
ЛАМПИ ЗА КОРИДОР 
СЕНЗОРНИ ЛАМПИ ЗА КОРИДОР
ПОЛИЛЕЙ ЗА КОРИДОР


LED прожектори за тесни коридори и стълбища

Ако, от друга страна, коридорът ви е тесен, къс или има ъгли, летвите могат лесно да изглеждат не на място или просто да са твърде големи. Тук идват LED прожекторите. Те могат да бъдат вградени в тавана и по този начин да заемат малко място. Ако решите на тази идея, не забравяйте да инсталирате няколко прожектора на редовни интервали. За разлика от стенните лампи или летви, те не излъчват светлината си дифузно, а целенасочено.

Съвет: С ъгъл на лъча от 40 градуса и височина на тавана от 2,5 метра, резултатът е конус от светлина с диаметър около 2 метра. Така че, ако имате стая с дължина 6 метра и ширина 2 метра (12 m²), имате нужда от поне три прожектора. Въпреки това, както е описано по-горе, уверете се, че създавате достатъчна стойност на лукса (lm/m²).

Staircase with LED spots

Друга идея е да инсталирате прожектори отстрани на стъпалата. По този начин светлината се осветява директно върху съответните повърхности и помага да се гарантира, че всички възприемат стъпките точно и няма да се случват инциденти. В допълнение, осветените стълбищни стълби са истински привличащи вниманието във всяка среда. Този тип осветление е особено подходящо за хотели и в кетъринг индустрията, където много хора използват всеки ден коридора и стълбите. Но също така може лесно да се приложи в офис среда или собствен дом.

LED панели като универсален елемент

Искате ли общо решение за висококачествено основно осветление, но LED летвите са твърде големи за вас? След това можете да се върнете към плоски LED панели. Те са особено подходящи, ако в коридора има решетъчен таван. Можете просто да замените един от панелите с LED панел и по този начин да внесете достатъчно яркост в зоната. Но панелите също са добро решение за жилищни зони, защото са много плоски и по този начин прилягат добре към тавана. Следователно те заемат по-малко място от, например, LED линейни тела.

LED spot
LED-Panel

Индиректно осветление или директно осветление в коридора?

Дали ще изберете стенно осветление, линейни тела или прожектори зависи и от това дали предпочитате индиректно или директно осветление. Ситуацията е следната: Основното осветление може да се създаде много добре от индиректна светлина. За акценти трябва да изберете директно осветление.

Така че, ако имате коридор, който е доста голям, можете да създадете индиректно осветление с помощта на линейни тела или стенни лампи. Можете също да инсталирате LED прожектори или спотове, така че тяхната светлина да не свети директно в стаята, а върху стената. Това от своя страна отразява светлината дифузно и индиректно. Трябва само да се уверите, че цветът на стената е възможно най-бял: колкото по-бял, толкова по-добре се отразява светлината. Друга идея е да скриете LED ленти зад перваз или панел. Това изглежда особено добре директно под тавана.

Директното осветление от своя страна може идеално да се използва за фокусиране на определени зони от коридора или за поставяне на определени обекти в светлината на прожекторите. Това може да бъде интересно не само в собствения си дом: компаниите също могат да реализират практически концепции тук: Например, ако директно осветявате табели в стаята, растения или определени други предмети, можете веднага да изясните на служителите си как е структуриран коридорът и кои обекти са важни.

На сензорни светлини и димери

LED Bulkhead for hallway lighting

Друг въпрос, който трябва да зададете относно осветлението на коридора, е дали можете да се възползвате от сензор за движение. Такива светлини се включват само когато нещо се движи около тях. По този начин можете да използвате вашето осветление още по-ефективно, защото стаята е осветена само когато наистина имате нужда от светлина.

За целта можете да използвате например LED прегради. Те работят подобно на линейни тела, но се предлагат със сензор за движение. Важно е да изберете висококачествени светодиоди за сензорни светлини: те са много издръжливи и могат да издържат до повече от 100 000 цикъла на превключване. Освен това те светват незабавно и не се нуждаят от „време за стартиране“ като CFL крушки, например.

Много LED тела също са с възможност за димиране. Можете също да се възползвате от това в коридора и да регулирате осветлението още по-индивидуално. Приглушената светлина е идеална като осветление за настроение или фон, например, ако в момента в коридора няма хора. Друг плюс: ако интензитетът на светлината е по-нисък, вие също консумирате по-малко електроенергия.

Кaкъв цвят светлина е подходяща за осветление на коридора?

Правилният цвят на светлината също играе важна роля. Тук можете да запомните: Ако инсталирате вашите осветителни тела за коридор, можете да прибягвате до топло бяло или допълнително топло бяло цветова температура: 1 700 K – 3 000 K. Тази светлина създава уютна атмосфера и ви кара да се чувствате като у дома си още в коридора.

Ако искате да оборудвате вашия офис/коридор с мощни осветителни тела за коридор, трябва да имате предвид: Докато топлата/червена светлина кара човешкия организъм да се чувства отпуснат, студената/синята светлина има положителен ефект върху концентрацията. Ето защо, в професионална среда, винаги трябва да избирате хладно бяло или дневна светлина: 4000 K – 6500 K.

Ако не искате да решавате, имате възможност да използвате лампи за коридор с димиращ ефект. Те имат функция за затъмняване, която ви позволява да регулирате не само интензитета на светлината, но и цветовата температура: Ако затъмните тези продукти, цветът на светлината автоматично се регулира от топло бяло до изключително топло бяло.

Какво LED осветление за офис коридор?

LED-Panels in a hallway

Предишните глави ви показаха какво трябва да имате предвид, когато планирате осветлението на коридора. В тази глава бихме искали да ви дадем казус: офисът.

В работната среда е важно служителите да получават достатъчно светлина, за да могат да си вършат работата. В коридора, разбира се, това не е толкова важно, колкото в другите стаи, но те все пак трябва да могат да се ориентират лесно. Следователно стойността на лукса от 100 никога не трябва да се подминава.

Въпреки това, ако често пренасяте предмети през помещението или извършвате други дейности в него, трябва да предвидите около 300 lm на квадратен метър – това се основава на подходящата стойност на лумена за кухня. За работилница, например, тази стойност ще бъде 500 lm/m².

По отношение на цвета на светлината, студеното бяло (4000 K) е добър избор. Тази цветова температура поддържа вниманието, като стимулира човешкото тяло да отделя повече серотонин. Това има положителен ефект върху настроението и кара хората да са нащрек.

Друг важен аспект на офис осветлението е т. нар. “Unified Glare Rating” (UGR за кратко). Това описва „единната оценка на отблясъците“ и показва колко вероятно е хората да се почувстват заслепени от светлината от крушка или осветително тяло. Регламентите на ЕС посочват, че тази стойност не трябва да надвишава 19 в офиси. За да изпълните тези правила, можете да използвате LED панели. Прочетете повече за UGR в записа в блога: Каква е стойността на UGR?

Заключение: Един коридор много възможности

Как ще проектирате осветлението във входната зона на вашия дом или в коридора на вашия офис, може да бъде повлияно от различни идеи. Няма много правила, които трябва да спазвате, но във всеки случай се уверете, че имате достатъчно основно осветление от поне 100lm/m². Това гарантира, че никой в стаята няма да пострада – това е особено полезно, ако осветява и стълбище.

По отношение на цвета на светлината, 2300-3000 K, т.е. допълнително топло бяло и топло бяло, са подходящи за жилищни коридори. Това прави входната зона на вашия дом да изглежда незабавно привлекателна и уютна. В професионална среда, от друга страна, трябва да изберете цветова температура от 4000-6500 K, т.е. хладно бяло до дневна светлина, тъй като това повишава концентрацията и вниманието

Други полезни статии

Как трябва да бъде правилното осветление?

14 дни за връщане

Или замяна на продукт

Купони за намаление

При регистрация 5% и не само

Изгодни цени

Продукти на супер цени